Mentari terik 2.30 petang 26 November 2013 mengiringi ketibaan kami di Taman Bougainvilla, Botani, Ipoh. Disambut penuh mesra oleh tuan rumah dan isteri, Ustaz Hamdan Bin Abdullah serta Puan Suraya, Syful Tamar bersiap sedia dengan peralatan khusus penanaman pepohon tamar Pakej Dirham yang ditempah.
Proses penanaman pepohon tamar Pakej Dirham oleh Tuan Maznan
Adik Farok, waris lelaki Ustaz Hamdan menjenguk proses penanaman pohon tamar oleh Tuan Maznan
Keterujaan jelas tergambar di kedua-dua wajah Ustaz Hamdan dan Puan Suraya sehingga sanggup menggantikan tanaman lanskap yang sedia ada untuk ditempatkan di beberapa lokasi strategik di halaman tepi rumah pasangan suami isteri ini.
Antara tanaman lanskap yang terpaksa di'substitute' bagi memberi laluan 'penempatan' pepohon tamar Pakej Dirham
Tercapai sudah hajat Puan Suraya yang mahu berlanskapkan pepohon tamar, yang sebelum ini beliau berikhtiar bersungguh-sungguh menjejaki pepohon tamar di nerseri tanaman di serata Semenanjung. Akhirnya, pencarian di enjin Google mempertemukan khidmat Syful Tamar dengan impian beliau dan suami. Kami juga berasa terharu dapat menjadi pemudah cara bagi merealisasikan impian Ustaz Hamdan dan Puan Suraya. :-)
Selesai penanaman :-)
Sempat juga kami berkongsi pengetahuan penjagaan pepohon tamar dan pepohon lanskap yang ada di sekitar halaman rumah Ustaz Hamdan ini. Tak lupa juga perkongsian kepakaran kami tentang kaedah penggunaan baja ‘Bioganic’ yang dimiliki oleh Ustaz Hamdan sebanyak 5 liter isipadu.
Menjelang Asar, sebelum beredar pulang, kami disajikan dengan hidangan istimewa oleh Puan Suraya. Bubur Durian Campur Jagung bercicahkan Roti. Perrgghh… Jemaah kami yang bertiga ini bergilir-gilir menambah ‘mamam’ sajian tersebut. Sangat sedap dan sungguh istimewa! Terima kasih Puan Suraya. :-)
Syful Tamar (ST)
“ISLAMIC BIODIVERSITY TECHNOLOGY”
Pokok Kurma 'Made In Malaysia'“ISLAMIC BIODIVERSITY TECHNOLOGY”
ST : ‘Bioganic’merupakan formula baja organik yang dirumus khas oleh Syful Tamar khusus untuk kesuburan dan pembungaan pepohon tamar.
No comments:
Post a Comment