Singgah Ziarah dan Like FB PAGE kami, POKOK KURMA 'Made In Malaysia'

Hit by Crews

Sunday, February 9, 2014

Selesai Sudah Alih Tanam

Misi Mengurma di Station 18, Pengkalan yang tertangguh tempoh hari sebenarnya mempunyai hikmah tersendiri. Kami dijemput pula oleh pihak KOMAS dan Jawatankuasa Masjid Al-Ittihadiah, Kampung Tengku Hussien di Manjoi untuk melaksanakan kerja-kerja pemindahan 5 pepohon tamar masjid berkenaan ke lokasi yang lebih sesuai dan strategik.

Kerja-kerja penandaan lokasi dilakukan pada 2 Februari 2014 manakala kerja-kerja ‘make over’, mengorek serta alih tanam pokok bermula 4 Februari 2014 dan berakhir pada 7 Februari 2014.

Pelbagai pengalaman dan pelbagai ilmu baru dapat dipelajari serta dipraktikkan dalam seni ‘make over’ pokok, teknik mengorek akar, kaedah pengalihan dan kemahiran penanaman semula ke lokasi yang dipersetujui.


Terima kasih kasih kepada pihak jawatankuasa masjid dan KOMAS kerana memberi peluang kepada kami membantu alih tanam 5 pepohon Tamar ‘remaja’ di situ.

Syukur, sepanjang 4 hari kerja-kerja pengindahan semula (‘make over’), alih tanam, pengemasan lokasi dan pembajaan pokok Kurma, dapat bersilaturrahim dengan para khairiah dan jemaah masjid yang ‘sempoi-sempoi’ belaka. Tak lupa juga dapat berkenalan dengan para prospek yang prihatin terhadap kepakaran kami.  


Insha Allah pepohon tamar berkenaan terus subur dan segar-bugar memperindahkan lanskap masjid.


Syful Tamar (ST)
“ISLAMIC BIODIVERSITY TECHNOLOGY”
http://syfultamar.blogspot.com/
POKOK KURMA 'Made In Malaysia'

ST :
Berbuah kelak..? Ikhtiar sudah dilaksana, tunggu masa dan ketika tatkala diizin-Nya.  :-)

No comments: