Singgah Ziarah dan Like FB PAGE kami, POKOK KURMA 'Made In Malaysia'

Hit by Crews

Monday, April 6, 2015

Hindari Diintim


Ulat dan serangga seperti beluncas serta belalang sangat gemar kepada pucuk muda dan dedaun lembut. Tidak terkecuali juga Pepohon Tamar di Nerseri Mini Pokok Kurma kami di RPT Pengkalan Pegoh Seberang, Lahat, Ipoh yang sering diintimi beluncas dan belalang.

Namun syukur kini, dapat diatasi akan situasi tersebut. Tiada penggunaan racun serangga, jauh sekali berkumat kamit dengan jampi serapah.

Ini tindakan yang kami ikhtiarkan :

1. Tabur sekeliling pokok dengan garam bukit/mineral. Ia mencegah ulat dan serangga daripada merayap mendekati pokok disamping menjadi salah satu tonik yang sangat baik untuk tanaman. Sebab itulah kami menjadikan garam bukit sebagai salah satu ramuan istimewa dalam penghasilan supplimen BIO ORGANIK khusus untuk tanaman Kurma. Info tersebut berada pada pautanhttp://syfultamar.blogspot.com/p/daya-khidmat-lain.html

2. Gunakan satu item ini yang dinamakan Cuka Kayu. Ianya adalah bahan organik daripada bakaran kayu bakau yang berfungsi menghindari tanaman dihinggapi ulat serangga. Ia boleh didapati di mana-mana kedai yang menjual bahan dan alat pertanian.

3. Setelah berjaya diatasi, anda juga boleh rujuk pelbagai tip dan info tentang Penjagaan dan Pembajaan Pokok Kurma secara spesifik yang kami kongsikan secara 100% PERCUMA di pautan http://syfultamar.blogspot.com/p/tips-dan-info.html. Walaupun info tersebut hanya fokus berkaitan Pokok Kurma, namun ia sangat praktikal dan ideal untuk diaplikasi kepada tanaman anda yang lain.

In Shaa Allah, perkongsian yang kami titipkan ini sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada anda sekeluarga. smile emoticon


Syful Tamar (ST)
POKOK KURMA 'Made In Malaysia'
http://syfultamar.blogspot.com/

ST : Selamat berikhtiar. smile emoticon

No comments: